Верстати з ЧПК

Що таке верстати з ЧПУ?

Що таке верстат із ЧПК? Це моделі фрезерних і гравіювально-фрезерних верстатів, із вбудованим програмним керуванням. Воно спрямоване на проведення розрахунків і автоматизації різних технічних операцій.

Що таке ЧПК верстат у процесі виробництва? Система автоматично приводить у рух фрезерувальні інструменти в повній згоді з програмною установкою. Скорочення ЧПК відповідає англомовним абревіатурам CNC і NC.

Спочатку було створено систему NC. В її основі контролю за системою лежали жорсткі схеми, в яких управління здійснювалося за допомогою перемикачів і різних штекерів. Програма мала зберігатися на окремих носіях – перфокартах, магнітних стрічках тощо.

Більш сучасна система CNC, яку в нас позначають як ЧПК, облаштована власною операційною системою, а за обробку процесів у ній відповідає мікропроцесор із вбудованою оперативною пам’яттю. Систему можна запрограмувати як із зовнішніх носіїв, завантаживши програму з флеш-накопичувача, так і під’єднати її до комп’ютерних мереж підприємства, а також за їхньою допомогою здійснювати управління системою.

У програмуванні систем ЧПК використовується спеціальна мова, описана документом стандарту ISO 6983. Існують також і винятки, наприклад для системи гравірувальних верстатів з ЧПК, у яких мова програмування може мати зовсім іншу структуру. Для зазначення простих налаштувань у системі використовують текстові файли фарматів DXF або HP-GL.

Що таке ЧПК верстат порівняно з іншими технологіями виробництва? Верстати з ЧПК мають багато переваг. Перш за все, з системою таких верстатів процес обробки стає повністю автоматизованим, внаслідок чого збільшується точність обробки. Ті, хто знає, що таке фрезерування, розуміють, наскільки важлива точність обробки металу в загальній якості продукції. Завдяки автоматизації, знижується роль людини в процесі виробництва. Тим самим верстати ЧПК також дають можливість скоротити кількість браку, а також істотно підвищити продуктивність всього підприємства. Таким чином, завдяки подвійній перевазі у швидкості та якості обробки металу, верстати з ЧПК в рази примножують продуктивність виробництва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *